Zasady bioasekuracji.

Miesiąc i dwa tygodnie. Dokładnie tyle czasu władze i służby weterynaryjne wypinały pierś do odznaczeń za skuteczną walkę z ASF. Aż do 25 listopada, kiedy to potwierdzono osiemdziesiąte pierwsze w tym roku ognisko pomoru wśród zwierząt gospodarskich.

Chlewnia położona w miejscowości Stawki, gmina Lubawa województwo Lubelskie licząca…9 sztuk świń. Główny Lekarz Weterynarii jak zwykle poinformował o wdrożeniu procedur związanych z likwidacją ogniska.

Chrońmy nasze zwierzęta.

PIWET przygotował film na temat Afrykańskiego Pomoru Świń. Profesor Pejsak, specjalista chorób świń, prezentuje w nim aspekty związane z tą chorobą, oraz zasady bioasekuracji, które mogą ustrzec stado przed zarażeniem.

Zasady bioasekuracji.

Przyjrzyjmy się warunkom, które pozwolą uchronić naszą hodowlę przed tym śmiertelnym wirusem.

  1. Chlewnia, w której znajdują się świnie powinna być odgrodzona od środowiska zewnętrznego płotem lub ścianą budynku.
  2. Ściółka oraz obornik powinien być zabezpieczony w taki sposób, aby uniemożliwiał dostęp zwierząt dzikich.
  3. W miarę możliwości stosować starą słomę. Świeżą stosować po upływie kilku miesięcy.
  4. Przed bramą wjazdową na podwórko stosować maty dezynfekcyjne polewane często płynem dezynfekcyjnym. Koła ciągników i przyczep opryskiwać z opryskiwacza ręcznego skutecznym środkiem wirusobójczym.
  5. Przed każdymi drzwiami wejściowymi do chlewni rozłożyć matę dezynfekcyjną i dbać o jej wilgotność.
  6. Wszyscy wchodzący do chlewni muszą zmieniać buty lub zakładać ochraniacze jednorazowe.
  7. Myć ręce i zakładać nakrycie głowy przed kontaktem ze zwierzętami.
  8. Założyć zeszyt wejść i wyjść do chlewni, w którym prowadzone będą rejestry osób wizytujących chlewnie.
  9. Zakazać wstępu do chlewni kupującym, sprzedającym i osobom postronnym.
  10. Lekarz weterynarii i zootechnicy muszą być ubrani w czystą odzież jednorazową i obuwie. Dopuszczalna jest odzież wielorazowa pozostająca wyłącznie w chlewni właściciela.
  11. Wprowadzić zakaz wjazdu na teren gospodarstwa dla wszystkich pojazdów, w tym lekarzy i zootechników.
  12. Stosować wyłącznie fermowy sprzęt weterynaryjny. Sprzęt zootechniczny zdezynfekować przed wejściem do obiektów. Niedopuszczalne jest wprowadzenie do chlewni używanych poskramiaczy, strzykawek czy igieł, otwartych butelek z lekami czy pasz pochodzących z innych gospodarstw hodowlanych.
  13. Zadbać o dużą liczbę miejsc dezynfekcji obuwia (przy każdym wejściu do chlewni), ponieważ dezynfekcja całego podwórka jest niemożliwa.
  14. Brama wjazdowa musi być zawsze zamknięta, co uchroni przed wtargnięciem osób i pojazdów niebezpiecznych.
  15. Nie dopuszczać do kontaktu samochodu utylizacyjnego z chlewnią – wywozić padlinę poza teren fermy a następnie dezynfekować teren i sprzęt natychmiast po odjechaniu samochodu. Nie wpuszczać pracownika firmy utylizacyjnej na teren gospodarstwa!!!
  16. Sprzedaż zwierząt prowadzić w wyznaczonym miejscu, a po sprzedaży natychmiast dezynfekować teren i sprzęt: wózki, przyczepy z opryskiwacza ręcznego.

Źródło: PIWET


Dołącz do nas w mediach społecznościowych i bądź na bieżąco z informacjami na temat trzody chlewnej. Facebook https://www.facebook.com/portal.warchlaki/ Twitter https://twitter.com/warchlaki Do zobaczenia ponownie!

Dodaj komentarz