Hiszpański rynek trzody chlewnej.

Rynek trzody chlewnej w Hiszpanii był w listopadzie niezwykle aktywny. Rekordy ubojów trzody chlewnej były bite tydzień po tygodniu. Standardem było ponad milion ubitych tuczników tygodniowo. Nawet przy wykorzystaniu pełnych mocy przerobowych zakładów mięsnych nie udało się uporać z bardzo dużą podażą na rynku trzody. Średnia waga tusz sprzedawanych w ostatnim tygodniu listopada była aż o 2,50 kg wyższa niż w analogicznym okresie 2016 r.

Dobry rok 2017.

Wydaje się, że grudzień będzie miesiącem względnego spokoju. Uboje zostaną znacznie ograniczone, a ceny pozostaną na obecnym poziomie. Natomiast już w styczniu hiszpańskich producentów czeka okres niepewności. Skrócone przez okres świąteczny uboje spowodują znaczną podaż na rynku, zwiększy się również waga ubijanych sztuk. Bardzo prawdopodobna będzie zatem korekta cen w dół. Obecna cena hiszpańskiej wieprzowiny jest o 0,10 euro niższa w porównaniu do ceny niemieckiej. W sytuacji wystąpienia nadprodukcji w pierwszych dwóch miesiącach 2018r. hiszpańska wieprzowina zostanie przeznaczona na eksport. Z dużą dozą prawdopodobieństwa znajdzie nabywców.  W 2017r. uboje w Hiszpanii utrzymywały się na tak samo wysokim poziomie jak w 2016r. Cena 1,28 euro wagi żywej zachęcała producentów do rozwoju hodowli.

Hiszpania a sprawa polska.

Sytuacja na hiszpańskim rynku producentów trzody chlewnej ma niebagatelne znaczenie dla polskiego rolnika. Hiszpania bowiem zgodnie z danymi Eurostatu jest największym w UE eksporterem wieprzowiny na rynki trzecie. Niemiecki eksport spadł w 2017r., aż o 17%. Jeśli problem z ASF w Polsce nie zostanie rozwiązany, a Chiny i Rosja utrzymają ograniczenia w handlu z Unią Europejską to możemy się spodziewać, że rynek trzody chlewnej w Polsce będzie w roku 2018 bardzo trudny.


Dołącz do nas w mediach społecznościowych i bądź na bieżąco z informacjami na temat trzody chlewnej. Facebook https://www.facebook.com/portal.warchlaki/ Twitter https://twitter.com/warchlaki Do zobaczenia ponownie!

Dodaj komentarz