Jaka alternatywa dla mięsa?

Według prezesa Związku Polskie Mięso jedyna alternatywa dla mięsa danego rodzaju to inny rodzaj mięsa. Jest mało prawdopodobne aby konsumenci w większym stopniu skłonią się ku roślinnym źródłom białka.

Roślinna alternatywa dla mięsa niezbyt korzystna

Oczekuje się, że konsumenci będą w większym stopniu zastępować produkty mięsne alternatywnymi źródłami białka, głównie roślinnego – ma to być alternatywa dla mięsa. Jednak według prezesa Związku Polskie Mięso Witolda Choińskiego produkty roślinne są w bardzo wielu przypadkach wysoko przetworzone i nie będą chroniły zdrowia konsumentów tylko drenowały ich portfele.

Wzrost produkcji żywności wymuszony wzrostem populacji ludzi

We wrześniu ubiegłego roku Parlament Europejski opublikował analizę trendów w sektorze rolnym i żywnościowym. Według zawartych w niej informacji do 2050 roku konieczne będzie zwiększenie produkcji żywności o 50%. Wynika to z planowanego wzrostu ludności Ziemi o 2,3 miliarda ludzi – do 10 miliardów.

Mięso zastąpi głównie… mięso?

Według słów Joe Healle’ego, wiceprezesa Copa mięso jest podstawowym towarem, którego popyt nie jest zbyt elastyczny na wahania cen. Konsumenci nie zastąpią na szerszą skalę białka zwierzęcego białkiem roślinnym, wbrew oczekiwaniom przedstawionym w raporcie Parlamentu Europejskiego.

Polska nie wykorzystuje pełnych mocy produkcyjnych

Polska ma jeszcze spory potencjał rozwoju produkcji rolnej. Jest to szansa dla naszych rolników, ponieważ wygląda na to, że zapotrzebowanie na żywność będzie rosło. Dzięki temu ceny powinny rosnąć w dłuższym okresie a co za tym idzie także rentowność produkcji.

Źródło: portalspozywczy.pl


Dołącz do nas w mediach społecznościowych i bądź na bieżąco z informacjami na temat trzody chlewnej. Facebook https://www.facebook.com/portal.warchlaki/