Ceny soi w porcie w Gdyni

Ceny soi w porcie w Gdyni

DataCena PLN/tCena USD/t
19.09.20181435391
18.09.20181435390
17.09.20181446392
14.09.20181479402
13.09.20181511407
12.09.20181510406
11.09.20181516409
10.09.20181495401
07.09.20181473398
06.09.20181441388
05.09.20181456390
04.09.20181441387
03.09.20181426383
31.08.20181398380
30.08.20181396380
29.08.20181382376
28.08.20181403384
27.08.20181425387
24.08.20181458394
23.08.20181483400
22.08.20181503405
21.08.20181529409
20.08.20181553412
17.08.20181579418
16.08.20181583418
14.08.20181559413
13.08.20181533405
10.08.20181549413
09.08.20181536417
08.08.20181534417
07.08.20181542420
06.08.20181546419
03.08.20181543418
02.08.20181552422
01.08.20181570429
31.07.20181562428
30.07.20181563426
27.07.20181581428
26.07.20181565427
25.07.20181553422
24.07.20181569424
23.07.20181561422
20.07.20181587427
19.07.20181576424
18.07.20181581427
17.07.20181563427
16.07.20181561424
13.07.20181594428
12.07.20181597431
11.07.20181584428
10.07.20181560422
09.07.20181581429
06.07.20181567421
05.07.20181575420
04.07.20181586420
03.07.20181592422
02.07.20181613428
29.06.20181591425
28.06.20181602425
27.06.20181595427
26.06.20181579425
25.06.20181577425
22.06.20181576426
21.06.20181594424
20.06.20181599428
19.06.20181567420
18.06.20181584428
15.06.20181588430
14.06.20181580437
13.06.20181608441
12.06.20181610444
11.06.20181627449
08.06.20181642450
07.06.20181644456
06.06.20181678460
05.06.20181689462
04.06.20181701464
30.05.20181748470
29.05.20181760480
28.05.20181736471
25.05.20181720469
24.05.20181734474
23.05.20181724470
22.05.20181722475
21.05.20181757480
18.05.20181746480
17.05.20181753483
16.05.20181754484
15.05.20181782496
14.05.20181735488
11.05.20181757492
10.05.20181781498
09.05.20181801499
08.05.20181780496
07.05.20181789502
04.05.20181820509
30.04.20181760505
27.04.20181767505
26.04.20181751503
25.04.20181703493
24.04.20181672486
23.04.20181674490
20.04.20181643485
19.04.20181638486
18.04.20181652490
17.04.20181645490
16.04.20181673497
13.04.20181693500
12.04.20181679495
11.04.20181700502
10.04.20181731508
09.04.20181719503
06.04.20181674488
05.04.20181660484
04.04.20181632477
03.04.20181623475
29.03.20181600468
28.03.20181586467
27.03.20181584467
26.03.20181622475
23.03.20181572458
22.03.20181576460
21.03.20181575456
20.03.20181550452
19.03.20181575458
16.03.20181601468
15.03.20181586465
14.03.20181614474
13.03.20181591466
12.03.20181591467
09.03.20181614473
08.03.20181612475
07.03.20181633484
06.03.20181650486
05.03.20181652486
02.03.20181689494
01.03.20181680489
28.02.20181682492
27.02.20181622480
26.02.20181616478
23.02.20181614476
22.02.20181622477
21.02.20181607477
20.02.20181626484
19.02.20181613483
16.02.20181599482
15.02.20181576474
14.02.20181567464
13.02.20181552458
12.02.02081535450
09.02.20181500438
08.02.20181488436
07.02.20181455432
06.02.20181424425
05.02.20181418425
02.02.20181433430
01.02.20181434430
31.01.20181439432
30.01.20181451434
29.01.20181452435
26.01.20181439432
25.01.20181445433
24.01.20181451430
23.01.20181456427
22.01.20181435422
19.01.20181414416
18.01.20181405412
17.01.20181391408
16.01.20181375402
15.01.20181357399
12.01.20181361396
11.01.20181391398
10.01.20181400400
09.01.20181410403
08.01.20181403404
05.01.20181390403
04.01.20181370397
03.01.20181346389
02.01.20181340388

Soja jest obecnie najważniejszym składnikiem białkowym używanym w produkcji pasz. Jest to roślina strączkowa w niewielkim stopniu uprawiana w Polsce ze względu na niesprzyjający jej klimat. Jest możliwa uprawa soi w naszych warunkach klimatycznych, ale zwykle jest to nieopłacalne. Praktycznie całą soję importujemy zza granicy, w szczególności z Ameryki Południowej. Stąd też istotne są ceny soi w porcie w Gdyni.

Główny składnik białkowy pasz.

W związku z tym, że jest to główny składnik pasz dla zwierząt, jej udział znacząco wpływa na koszt żywienia. W związku z tym ceny soi w porcie w Gdyni pozwalają na obliczenie kosztów produkcji zwierzęcej. To białko jest najważniejszym elementem niezbędnym do budowania masy mięśniowej. Co ważne, jest to białko łatwo przyswajalne.

Poszukiwanie alternatyw.

Na chwilę obecną trwają poszukiwania alternatyw dla importowanej soi, ale bez większych efektów. Ma to na celu uniezależnienie polskiej i europejskiej produkcji zwierzęcej od importowanych komponentów paszowych. Alternatywne źródła białka paszowego mają poważne wady, które ograniczają możliwość ich stosowania. Teoretycznie można sobie poradzić stosując inne źródła białka, ale jest to z punktu widzenia hodowcy ekonomicznie nieuzasadnione. Soja zawiera aż 36% białka. Trudno jest osiągnąć zadowalający poziom białka w paszy zastępując ją czymś innym. Zamiana najczęściej powoduje pogorszenie jakości mięsa (większe otłuszczenie) bądź wydłużenie cyklu tuczu. W obu przypadkach zmniejszy to zysk hodowcy.