Notowania warchlaków duńskich

Notowania warchlaków duńskich – Archiwum: 2017 – 2016 – 2015 – 2014 – 2013 – 2012 – 2011 – 2010 – 2009

TydzieńCzas obowiązywaniaPRRS-negatywnyPRRS-pozytywnyKonwencjonalny
2018.5117.12-23.12290270260
Zestawienie2018
2018.0101.01-07.01365345320
2018.0208.01-14.01365345320
2018.0315.01-21.01365345320
2018.0422.01-28.01345325300
2018.0529.01-04.02345325300
2018.0605.02-11.02345325300
2018.0712.02-18.02360340315
2018.0819.02-25.02380360335
2018.0926.02-04.03395375350
2018.1005.03-11.03410390365
2018.1112.03-18.03420400375
2018.1219.03-25.03440410385
2018.1326.03-01.04440410385
2018.1402.04-08.04440410385
2018.1509.04-15.04440410385
2018.1616.04-22.04440410385
2018.1723.04-29.04440410385
2018.1830.04-06.05430410385
2018.1907.05-13.05430400375
2018.2014.05-20.05410380355
2018.2121.05-27.05400370355
2018.2228.05-03.06400370355
2018.2304.06-10.06390365355
2018.2411.06-17.06380365355
2018.2518.06-24.06360345335
2018.2625.06-01.07355335325
2018.2702.07-08.07340320300
2018.2809.07-15.07330310290
2018.2916.07-22.07320300280
2018.3023.07-29.07320300280
2018.3130.07-05.08300280260
2018.3206.08-12.08280260240
2018.3313.08-19.08280260240
2018.3420.08-26.08290260240
2018.3527.08-02.09290260240
2018.3603.09-09.09290260240
2018.3710.09-16.09290260240
2018.3817.09-23.09290260240
2018.3924.09-30.09270240220
2018.4001.10-07.10250220200
2018.4108.10-14.10250220200
2018.4215.10-21.10235210200
2018.4322.10-28.10235210200
2018.4429.10-04.11235210200
2018.4505.11-11.11240220210
2018.4612.11-18.11250230220
2018.4719.11-25.11260240230
2018.4826.11-02.12270250240
2018.4903.12-09.12280260250
2018.5010.12-16.12280260250
2018.5117.12-23.12290270260
2018.5224.12-30.12

Notowania warchlaków duńskich.

Duńczycy są największym w Europie producentem warchlaków, z tego większość eksportują do innych państw na cele tuczowe. Trudno się zatem dziwić, że notowania warchlaków duńskich stanowią punkt odniesienia do wszystkich cenników warchlaków. Polska jest jednym z największych odbiorców duńskich warchlaków. Importujemy ponad 5 milionów tych zwierząt rocznie. To ogromna ilość biorąc pod uwagę pogłowie trzody chlewnej w Polsce. Sam import duńskich warchlaków jest na poziomie około połowy całego polskiego pogłowia świń.

Jakie rodzaje cen warchlaków rozróżniamy?

Kategorii notowań można wydzielić przynajmniej kilkanaście wydzielonych w zależności od różnego rodzaju statusów zdrowotnych, ekologiczności produkcji a także według standardów różnych firm zajmujących się w Danii obrotem trzodą chlewną. W praktyce na potrzeby importu korzysta się z trzech głównych kategorii opartych na różnych poziomach statusów zdrowotnych:

SPF Danmark Region 2 og 3 PRRS negativ 30 kg – warchlaki wolne od PRRS choć mogą być nosicielami innych chorób (m.in. myc, app). Zwierzęta o najwyższym statusie zdrowotnym są oznaczone Blue SPF bez dopisku żadnych chorób. Nie zawsze zwierzęta o najwyższym statusie zdrowotnym są dobrym wyborem. Często hodowcy nie mają zbyt dobrych warunków w chlewni i mogą już mieć w obiektach patogeny jakichś chorób. Tymczasem zupełnie “czyste” warchlaki wymagają bardzo dobrych warunków tuczu. Ich zupełnie “czysty” status może w pewnych warunkach być wadą, ponieważ mogą nie mieć wystarczającej odporności na niektóre choroby. Wprowadzenie takich zwierząt do budynków, w których są patogeny jakichś chorób (np. myc, app) może mieć w efekcie bardzo opłakane skutki.

SPF Danmark Region 2 og 3 PRRS positiv 30 kg – warchlaki z PRRS, tańsze ze względu na większe ryzyko upadków. Wirus PRRS powoduje zespół rozrodczo-oddechowy świń. PRRS to jedna z “najdroższych” chorób wirusowych świń. Powoduje przede wszystkim największe straty w cyklach zamkniętych, ponieważ znacznie obniża skuteczność krycia loch. Także u prosiąt występują znanie większe upadki. Jest to bardzo zdradliwa choroba, ponieważ czasem zwierzęta nie wykazują prawie żadnych objawów, ale w każdej chwili wirus może wywołać ostre wybuchy choroby.

SPF Danmark ukendt/konv 30 kg – warchlaki konwencjonalne o statusie nieznanym. Mogą być dobre, ale status zdrowotny nie jest potwierdzony przez SPF. Jest to zwiększone ryzyko, ponieważ nikt nie gwarantuje określonego statusu zdrowotnego. Nie oznacza to, że nieznane warchlaki są złe. W Danii jest wielu producentów warchlaków, którzy mają dobre zwierzęta, ale nie chcą ponosić kosztów badań i certyfikacji prowadzonych przez SPF. Jeżeli warchlaki są sprawdzone przez innych hodowców i jest możliwość uzyskania badań ich krwi można dzięki temu często zaoszczędzić. Bywa, że niemałe kwoty.

Jak kształtuje się cena dla odbiorcy?

Na cenę dla hodowcy składa się notowanie warchlaków, marża eksportera, koszty transportu oraz marża importera. Zwykle cena jest określona dla wagi załadunku dla standardu 30 kg. Różnica wagowa jest korygowana 0,80 EUR za każdy kilogram niedowagi lub nadwagi. Ceny poszczególnych importerów są zwykle bardzo do siebie zbliżone, a wynika to przede wszystkim z silnej konkurencji. Na rynku aktywnie działa kilkudziesięciu importerów i pośredników, choć liczących się jest nie więcej niż 10.

Przyjmowana do rozliczeń jest waga załadunku choć zdarzają się przypadki, że importer zgadza się na rozliczenie według wagi rozładunku u rolnika. To znaczna różnica, jeżeli weźmiemy pod uwagę, że warchlaki w transporcie mogą stracić nawet do 2 kilogramów, choć normą jest około 1,5 kilograma. Importer, który zgadza się na rozliczanie według wagi rozładunku, najczęściej “z górką” podwyższa cenę aby zrekompensować sobie ewentualne straty wagowe.